Πολλοί κατηγορούν την αναβλητικότητα, επισημαίνοντας ότι «κλέβει» πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητά μας, στην πραγματικότητα όμως… «υπαίτιες» είναι οι προθεσμίες.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο διαπίστωσε ότι αν θέλετε κάποιος να σας βοηθήσει με κάτι, είναι καλύτερο να μην ορίσετε κάποια προθεσμία και αν τελικά το κάνετε, τότε φροντίστε να είναι χρονικά σύντομη.

Το επιστημονικό μυστικό για να αποφύγετε την αναβλητικότητα

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη, κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία μια δωρεά πηγαίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τους δόθηκε είτε μία εβδομάδα, είτε ένας μήνας, είτε καμία προθεσμία για να απαντήσουν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές τα ευρήματα είναι εφαρμόσιμα σε κάθε περίπτωση όπου κάποιος ζητά βοήθεια από άλλο άτομο. Αυτό θα μπορούσε να είναι να ζητάτε βοήθεια από έναν συνάδελφο στη δουλειά ή να ζητάτε από τον σύντροφό σας να κάνει κάτι για εσάς.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι απαντήσεις ήταν μειωμένες για την προθεσμία του ενός μήνα και οι υψηλότερες όταν δεν είχε καθοριστεί προθεσμία.

Χωρίς προθεσμία και η προθεσμία της μίας εβδομάδας οδήγησε σε πολλές γρήγορες απαντήσεις ενώ μια μακροχρόνια προθεσμία φάνηκε να δίνει στους ανθρώπους την ευκολία να το αναβάλλουν και μετά να το ξεχάσουν.

Όταν όμως, νιώσετε ότι θέλετε και εσείς να αναβάλετε μια δραστηριότητα, δοκιμάστε μία από τις ακόλουθες στρατηγικές:

*Ξεκινήστε από τα «γρήγορα»

Μια καλή ιδέα για να ξεπεράσετε γρήγορα την τάση αναβλητικότητας είναι να ξεκινήσετε από τα μικρά πράγματα, που μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν για να φύγουν από την «μέση». Δημιουργήστε λοιπόν μια μικρή λίστα με όλα όσα έχετε να κάνετε και καταγράψτε πόσο χρόνο θα σας πάρει καθένα από αυτά

*Μικρά βήματα

Εάν κάποια δραστηριότητα ή project προκαλεί ανησυχία ή είναι ιδιαίτερα μεγάλο, τότε θα ήταν καλό να το σπάσετε σε μικρότερα βήματα, καθώς έτσι θα το αντιμετωπίζετε πιο εύκολα. Ορίστε ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα ολοκληρώνετε κάθε κομμάτι εντός ενός χρονικού πλαισίου και παραμείνετε συνεπείς σε αυτό.

Καθώς ολοκληρώνετε κάθε κομμάτι, η μετάβαση στο επόμενο θα γίνεται ευκολότερη, αφού θα τονώνεται το ηθικό σας και θα αυξάνεται η παραγωγικότητά σας.